Recentelijk is het bijvoorbeeld heel erg in om 'tweedehands' ebooks te verkopen op sites zoals Marktplaats en Speurders. En voor degene die vijf euro nog te veel vinden voor een bestandje met tientallen ebooks zijn er natuurlijk nog de échte piratensites waar je het boek gratis kunt downloaden. En wat het allemaal nóg ellendiger maakt is dat het bijna onmogelijk te voorkomen lijkt dat ebooks illegaal worden aangeboden.
Dan maar geen ebooks?
Met het oog op dit probleem hebben verschillende uitgeverijen besloten om uitsluitend fysieke boeken uit te geven. Dit lijkt de enige manier te zijn om de kans op illegale verspreiding drastisch te verminderen. Dit tot grote ergernis van de digitale lezers (die wel éérlijk hun ebooks verkrijgen).
Ik vind het erg interessant wanneer een boekhandel besluit geen ebooks uit te geven. Is het slim of is het grote vergissing? Dat is een vraag die mij al een poosje plaagt en ik ben ontzettend benieuwd hoe jullie hierover denken. Vandaar dat ik jullie deze stelling voor wil leggen in de hoop dat je een reactie achter wilt laten met jouw mening over het onderwerp. De stelling is:
Uitgeverijen die geen ebooks uitgeven zijn slim.
Elk voordeel heeft een nadeel
Is waarschijnlijk de beste manier om mijn standpunt tegenover deze stelling samen te vatten. Van de ene kant begrijp ik dat uitgeverijen bang zijn dat hun boeken illegaal verspreid worden. Van de andere kant voelt het toch een beetje wrang ten opzichte van digitale lezers die wél gewoon betalen voor hun leesvoer.
Voor sommige mensen is digitaal lezen trouwens niet eens een optie maar een noodzakelijkheid. Wanneer je door een aandoening bijvoorbeeld niet in staat bent om een boek vast te houden of om de pagina's om te slaan is een ereader een fijne uitkomst. Voor deze groep mensen lijkt het me extra teleurstellend wanneer een gehypet boek niet beschikbaar wordt gemaakt als digitaal exemplaar.
Ik denk dat het heel goed mogelijk is dat ook andere legaal digitaal lezers zich voor het hoofd gestoten voelen wanneer een boek niet als ebook wordt uitgegeven. En ik denk ook dat de lezer dan al snel denkt: 'Nou, dan niet hè.' wat ook niet de bedoeling kan zijn?
Om een lang verhaal kort te maken; het is hoog tijd dat er een betere oplossing wordt verzonnen om de verspreiding van illegale boeken te voorkomen zonder dat eerlijke lezers daar de dupe van worden. Althans, dat vind ik.
En tot die tijd... tja, tot die tijd begrijp ik heel goed waarom sommige uitgeverijen het houden bij fysieke boeken.
Legaal digitaal lezen on the cheap?
Ik koop mijn ebooks legaal op de website van Kobobooks. Soms leen ik mijn ebooks door mezelf op een maandje KoboPlus te trakteren bijvoorbeeld. Naast een groot aanbod van uitgeverijen op dit ebook-platform staan er ook een heleboel fantastische self-pubbed titels op die vaak veel aantrekkelijker geprijsd zijn (en soms zelfs gratis!). En kobo is trouwens bij lange na niet het enige platform waar je budget vriendelijk leesvoer kunt vinden.
Je kunt overigens ook ebooks lenen met je bibliotheekkaart. Voor de vaste prijs van een abonnement (raadpleeg je plaatselijke bieb voor actuele prijzen) heb je onbeperkt toegang tot hun digitale aanbod. Superhandig! Als bonus hoef je niet in te zitten over boeken die 'over de datum' zijn. Als de leentermijn erop zit wordt het bestandje namelijk vanzelf van je plank gehaald.
Wat vind jij van uitgeverijen die geen ebooks uitgeven? Slim? Stom? Why?