Ik ga mijn Goodreads goal niet halen en daar ben ik trots op

Dus... ik ga mijn Goodreads doel écht niet meer halen. Ondanks mijn goede voornemen aan het begin van dit jaar om 100 boeken te lezen heb ik pas afgelopen maand de helft van dat aantal aangetikt. Nu zou ik een paar jaar geleden moeiteloos alsnog de overige vijftig boeken (en meer) hebben verslonden in drie maanden tijd, maar dat was toen... en dit is nu.

Nu zou ik natuurlijk mijn doel bij kunnen stellen naar beneden, maar dat ga ik niet doen. Ik ben namelijk best wel trots op alle verschillende redenen die hebben geleid tot deze 'mislukking'. Daarom wil ik jullie daar vandaag wat meer over vertellen.


Mama zijn

Dat is de allerfijnste reden voor mijn getemperde leeswoede. In 2016 werd ik mama en niets geeft me meer vreugde dan spelen met en zorgen voor mijn zoontje. Noud is nu al ruim anderhalf (whaaat!?) en een echte ontdekker. Daarnaast vind hij het leuk om ons na te doen. Zodra ik mijn boek erbij pak staat meneer al klaar met zijn lievelingsboekje: 'Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft' van Werner Holzwarth en Wolf Erlbruch. Dan pakt hij mijn boek af, gooit het naast me op de bank (of op de grond), en kruipt op mijn schoot met het boekje dat hij wil lezen. And I love it!

Therapie

Ik zit in therapie. In het verleden heb ik al vaker verteld dat ik kamp met psychologische problemen. Ik heb een heel boodschappenlijstje aan diagnoses, maar bovenaan staan toch wel mijn PTSS en mijn sociale angststoornis. Al voor mijn zwangerschap werkte ik aan die dingen met mijn huisarts en een maatschappelijk werkster, en ik boekte zelfs vooruitgang. 

Maar toen ik zwanger werd was ik eigenlijk alleen nog maar bang. De hele tijd. Omdat ik al zo vaak een miskraam had gehad zat ik heel lang eigenlijk te wachten op het moment dat mijn geluk in duigen zou vallen. Dat het bij iedere controle super goed leek te gaan veranderde niets aan mijn angst en mijn gevoelens. Mijn bevalling ging ook niet van een leien dakje. Waardoor Noud en ik nog een paar dagen in het ziekenhuis moesten blijven. 

Tel daarbij een gynaecoloog met de bedside manner van een hondsdolle cactus en al mijn werk kruimelde weg en ik was terug bij af. 

Maar nu heb ik dus mijn therapie weer opgepakt. Op een andere manier trouwens. Ik voel me na iedere sessie weer een beetje meer mij. En dat is fijn. 

Ik heb een paar workshops uitgewerkt en gegeven

Nog iets leuks waar ik mee bezig ben geweest; workshops! Geïnspireerd door mijn werk aan het bujo boek bedacht ik me dat het een goed idee zou zijn om workshops te gaan geven. Bullet journaling wordt natuurlijk steeds populairder en voor beginners kan het heel overweldigend zijn wanneer ze op zoek gaan naar informatie en inspiratie online. 

In mijn workshop houd ik het simpel: ik leg het systeem uit wat Ryder Carroll heeft bedacht en vertel wat meer over de mogelijke toepassingen én ik help je over de drempel heen om daadwerkelijk pen op papier te zetten en te beginnen. De reacties op mijn eerste workshops zijn heel positief. Heel veel mensen zie ik ook terug in de bujo-facebook groepen waar ik lid van ben. Superleuk!

Ik doe mee aan een zelfvertrouwen programma voor moeders

Laatst zag ik tijdens een bezoek aan de bieb een advertentie die een cursus promootte voor een erg interessante cursus: zelfvertrouwen voor moeders. Ik voelde me onmiddellijk aangesproken door de titel alleen al en heb me - voor ik van gedachten kon veranderen - opgegeven. 

Deze week gaat hij van pas en voor degene die het zich afvragen: yep, ik ben bloednerveus. ja, ik wou dat ik terug kon krabbelen. En ja... ik ben inderdaad om de haverklap smoesjes aan het verzinnen om eronder uit te kunnen... Maar ik ga het tóch doen. Ik heb het veel te hard nodig. 

Verder...

 • Werkte ik mee aan een boek over Bullet Journaling
 • Moest ik ook gewoon naar mijn normale werk
 • Maakte ik honderden woodmarks; waaronder een grote hoeveelheid voor Celebrate Books. 
 • Mocht ik ook een illustratie maken voor deze toffe boekenbox
 • Werd mijn man ziek.
 • En werd hij nog een keer ziek. 
 • En toen alweer. 
 • En nu is hij al een poosje 'normaal', maar zijn gekke duizelingen zijn nog altijd een onverklaard mysterie. Ik hoop dat ze nu weg blijven. 
 • Ben ik in een heftige strijd verwikkeld met het postkantoor i.v.m. het feit dat ze echt belachelijk veel pakketjes kwijt zijn geraakt. Ik heb serieus al maandenlang geen pakketpost-pakjes ontvangen en de pakketjes die ik heb verstuurd zijn ook in het niets verdwenen. Zou de pakketbezorger een omweg nemen door de Bermuda driehoek of zo?
 • Ik behaalde de shortlist van de schrijfwedstrijd van uitgeverij Q (whaaaat!!!?) 
 • Ik ontwikkelde twee nieuwe producten die je binnenkort in mijn shop kunt verwachten namelijk: Custom pins & magneten én magnetische boekenleggers. Houd de shop dus goed in de gaten!
Waar zijn jullie de laatste tijd zoal mee bezig?

5 opmerkingen

 1. Goed bezig Joany! Aan jezelf werken gaat immers gewoon voor en ik vind het tof om te lezen waar je allemaal mee bezig bent.
  Hier hangt soms ook een postbermuda, maar ondertussen heb ik geleerd dat ze er weinig aan doen (STOM!).
  Magnetische boekenleggers ontwerpen lijkt me ook heel tof, maar die stap heb ik voor nu nog niet kunnen zetten... Eerst maar eens focussen op mijn kaarsen ;)

  Ik kijk er naar uit om je op 8 oktober te zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Door dit artikel heb je me heel anders aan laten kijken tegen het 'falen' en het niet halen van een Reading Challenge. Ik baalde eerst ook enorm dat ik mijn doel van 70 boeken niet ging halen, maar doordat ik aan mijn master ben begonnen, een nieuwe baan heb waar ik veel tijd en liefde in stop én mijn vriend in Nederland is komen wonen, heb ik minder tijd en zin om te lezen. En ik maak andere dingen belangrijker denk ik, net als jij. We kunnen daar inderdaad alleen maar trots op zijn :D

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat mooi dat je meedoet aan zo'n programma. En super leuk dat je workshops geeft. Mooie redenen om je goodreads goal niet te halen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat jammer van die problemen met de post. Je hebt toch de nodige tijd en energie gestoken in die pakketjes (om nog maar te zwijgen van verzendkosten) dus dan hoop je toch ook dat die op hun bestemming aankomen. Hopelijk komt het nog in orde. Ik hoop ook dat er een verklaring wordt gevonden voor je man zijn gezondheidsproblemen (niets zo vervelend als je niet goed voelen én niet weten hoe het komt) én dat jij je beetje bij beetje steeds meer Joany gaat voelen.

  Mijn Goodreads-challenge loopt dit jaar ook mis. Ik kijk zelfs niet meer hoeveel ik er achterloop (veel!). Eigenlijk zou ik allang blij zijn wanneer ik gewoon wat meer energie én wat minder pijn heb zodat ik me weer volop op het lezen kan focussen.

  In de tussentijd verschijnen er gewoon wat minder recensies op mijn blog. Ik heb tot nu toe gelukkig nog niemand horen klagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goed zeg dat je zo aan jezelf werkt. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is en hoe makkelijk je eronder uit komt met smoesjes. Je bent pas echt dapper als je ondanks je angsten het probleem toch aan pakt. Goed bezig!

  BeantwoordenVerwijderen