#30Daysofreadathon; Mijn favoriete stripboek en graphic novel verfilmingen

In mijn artikel over dunne boeken vernoemde ik ook al de graphic novel Nimona. Ik vind het echt heel erg tof om stripboeken en graphic novels te lezen. Mijn liefde voor dit genre begon toen in nog klein was met een enorme Suske en Wiske verzameling en later ontdekte ik stripboeken en graphic novels zoals Aria (een soort Xena, warrior princess maar dan blond), De lotgevallen van Sophie en Ghost World. En nu, als dertiger, kun je me nog steeds de boekhandel niet uitkrijgen voor ik ook het comic / graphic novel schap heb gescanned op zoek naar pareltjes.

Een aantal hele toffe films zijn trouwens gebaseerd op stripboeken. Aangezien het in boekenblogland regelmatig gaat over de tofste boekverfilmingen leek het me een goed idee om ook de verfilmingen van stripboeken eens in het zonnetje te zetten. Voor wat overzicht in het enorme aanbod heb ik besloten om manga/anime en Marvel en D.C. Comic superheldenstrips maar even uit te sluiten van de lijst. Misschien dat ik daar in de toekomst een aparte lijst voor maak... als jullie dat leuk vinden natuurlijk.


The Addams family


Deze langlopende strip (1938-1988) heb ik helaas zelf nooit gelezen, maar de films heb ik keer op keer gezien. Ik blijf enorm fan van deze excentrieke familie met hun harige neef, en loslopende hand. Degene die mijn blog al langer bezoeken hebben me wellicht her en der wel horen toegeven dat ik fan ben van verhalen met een grimmige sfeer. Als dat ook voor jou geldt dan hoef je niet verder te zoeken dan deze geweldige films! En als je de films hebt gezien kun je nog urenlang kijkplezier beleven aan de televisieserie of tekenfilms die zijn gebaseerd op deze comic. 

Mijn favoriete film blijft toch wel The Addams Family values. Waarin uncle Fester trouwt met een golddigger. 

Sabrina the teenage witch


Ik heb zoveel liefde voor de serie die is gebaseerd op deze strip. Als tiener miste ik geen enkele aflevering en zelfs als volwassene blijven de avonturen van een sassy zestienjarige heks en haar op macht beluste kater leuk. 

Wist je dat deze comic trouwens door dezelfde helden is gemaakt als de strip waarop Netflix-hit Riverdale is gebaseerd? Sterker nog; Netflix heeft plannen om een spin-off serie te maken rondom Sabrina... al wordt die wel wat grimmiger dan de vrolijke serie met Melissa Joan Heart in de titelrol. 

Eervolle vermelding trouwens voor de verfilming van Josie and the pussycats nog zo'n toppertje van Archie Comics

Blue is the warmest colour


Deze Franse film heeft een paar jaar geleden mijn hart gestolen. In de film maak je kennis met een jonge vrouw die haar eigen seksualiteit probeert te ontdekken en volg je haar eerste relatie met een vrouw. Het acteerwerk in deze film is zo sterk en het verhaal zo realistisch, rauw en mooi. Ik denk ook dat veel jongeren delen van zichzelf zullen herkennen in de hoofdpersoon. De onzekerheid die komt kijken bij verliefd zijn en niet weten of het wederzijds is... twijfels over je uiterlijk... twijfels over je innerlijk... het is gewoon mooi en echt het kijken waard. 

R.I.P.D. 


Deze film is echt een guilty pleasure van mij. Ryan Reynolds speelt een agent die tijdens een inval doorzeeft raakt met kogels en zich als gevolg tegenover een administratief medewerkster in het voorgeborchte vindt. In plaats van een enkeltje hemel wordt hij gerecruteerd door de Rest In Peace Department om ontsnapte zielen terug te brengen voor hun laatste oordeel. 

Ik vind dit echt zo'n fijne film. Ten eerste omdat ik houd van de odd couple pairing van Jeff Bridges en Ryan Reynolds; die is gewoon tof. Ten tweede omdat het actie is met een bovennatuurlijk twist. I love it. 

(Little orphan) Annie


Ik beken dat ik best wel verbaasd was om te ontdekken dat Annie is gebaseerd op een stripverhaal. Dit is een van mijn ultieme feel good films. Als ik me op een dag wat minder happy voel zet ik deze film aan en brul ik luidkeels mee wanneer Annie Tomorrow zingt voor de president. Heerlijk. Ook de remake van 2014 vond ik trouwens erg goed geslaagd. 


2 Films om naar uit te kijken

Ik kan natuurlijk niet een post als deze schrijven zonder daarbij te vermelden dat er twee hele toffe graphic novels ook verfilmd zullen worden. Ten eerste Nimona waar ik het al eerder over had. Dit is absoluut een van de beste graphic novels die ik de afgelopen jaren heb gelezen en ik kan dan ook niet wachten om te zien wat de filmmakers met dit verhaal zullen doen (please be kind). 

En een andere graphic novel die een filmversie krijgt is Anya's ghost; nog een favoriet! Ik kan nauwelijks wachten om deze te zien op het witte doek. 

Wat zijn jouw favoriete stripboek / graphic novel verfilmingen?

2 opmerkingen

 1. Oh, dat zijn er wel wat hoor. Ik hou van films als Hellboy, Iron Man, The Avengers, Sin City, Men in Black, The League of
  Extraordinary Gentlemen, ...

  Bij mijn favorieten zitten echter deze verfilmingen:
  Tank Girl (van Alan C.Martin)
  Stardust en Coraline van Neil Gaiman
  V for Vendetta van Alan Moore
  Ghost World

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scott pelgrim is ook echt heel leuk!

  BeantwoordenVerwijderen